Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beiden gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie. Voor de jonge talenten van het JON is hij een warm inspirator en voor de professionals een klassedirigent.

Jurjen Hempel heeft samengewerkt met nationale en internationale grote, professionele symfonieorkesten. Hij dirigeert regelmatig op belangrijke festivals in binnen- en buitenland. Op het gebied van hedendaagse muziek heeft hij een uitstekende reputatie. Daarnaast wordt hij steeds vaker gevraagd als dirigent voor operaproducties. Met diverse gerenommeerde orkesten en solisten heeft hij cd-opnames gemaakt.Aan het Utrechts Conservatorium heeft Jurjen Hempel orkestdirectie gestudeerd bij David Porcelijn en Kenneth Montgomery. Al tijdens zijn studie werd hij uitgenodigd als assistent van Edo de Waart, Hans Vonk en David Robertson. Zijn debuut in 1989 bij het Radio Filharmonisch Orkest vormde het begin van zijn indrukwekkende dirigentenloopbaan. In 1994 nam hij deel aan de beroemde dirigentencursus in Tanglewoord waar hij les kreeg van Seiji Ozawa, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Hij was finalist en prijswinnaar op het Internationale Sibelius Dirigenten Concours in 1995.

“Bij het JON gaat het om het plezier van het samenbrengen van de muzikale scherven aan het begin tot een prachtig concert aan het eind.”