JON en PCC vieren jubileum

Het JeugdOrkest Nederland en het Prinses Christina Concours  (PCC) werken al 25 jaar samen. Ieder jaar treedt de prijswinnaar van de ‘JON-prijs’, die tijdens de Nationale Finale van het PCC  wordt toegekend, als solist op tijdens de Wintertournee van het JON. Voor de solisten zijn de optredens met het JON een fantastische ervaring, en soms zelfs de allereerste ervaring in het solo spelen met orkest.

Zowel het JON als het PCC willen een belangrijke steen bijdragen in de muzikale ontwikkeling van jongeren, onder andere door het bieden van podiumervaringen en het ontmoeten van gelijkgestemden. Groot is dan ook de overlap van het aantal leden van het JON dat meedoet aan het PCC, en omgekeerd. Het gaat om een leeftijdsgroep die nog in een oriëntatiefase zit: een deel van de JONners en winnaars van het PCC zal het vak in gaan, maar een ander deel zal – naast de muziek – kiezen voor een andere studie of beroep. En dat is een goede zaak, want waar zouden we in de toekomst zijn zonder enthousiast concertpubliek?

Max Knigge (oud-JONner en oud-prijswinnaar van het PCC) schreef Reizigers in de Regen in opdracht van het 50-jarige PCC, in samenwerking met het Residentie Orkest en het JeugdOrkest Nederland. Tijdens het Winterproject in januari spelen vier laureaten van het PCC als solist in dit stuk. De ideale manier om 25 jaar samenwerking te bezegelen!