Over Jeugdorkest Nederland

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren tussen de 14 en 20 jaar afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren  elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek.  Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel.

Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma.

Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar de andere orkesten en ensembles waarin ze spelen. Het JeugdOrkest Nederland is voor veel leden een stimulans om voor een toekomst als beroepsmusicus te kiezen. Maar ook voor degenen die een andere stap ambiëren, is het JON een fantastisch orkest om in te spelen.

Het JeugdOrkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) slaan  sinds 2017 de handen ineen als de Nationale JeugdOrkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.

 

Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beiden gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. 

Tijdens het Winterproject 2018-2019 is Arjan Tien gastdirigent. De Nederlandse dirigent Arjan Tien (1968), winnaar van de eerste prijs “Rotary-Faller” van het concours van de Internationale Masterclass in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland in 1997, studeerde viool en altviool aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1994 summa cum laude en met onderscheiding afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus. Als altviolist maakte hij zijn solodebuut met de Salzburg Chamber Soloists tijdens een tournee door Zuid-Amerika in Sao Paulo en Vitoria (Brazilië). Hij was solo-altist van het Nationaal Jeugd Orkest en werd in 1992 aangesteld als altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest.

Hij werkte van 1999 tot 2001 als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en werd in 2006 benoemd als artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest, alwaar hij  tot zijn afscheid in 2012 vele avontuurlijke en vernieuwende programma’s programmeerde. De voortdurende grote verscheidenheid in de programmering bij dit orkest, alsmede zijn vele gastdirecties bij het Metropole Orkest naast zijn gastdirecties bij internationale klassieke orkesten en operahuizen, leverde hem het predicaat “een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie” op. Zijn interpretaties worden internationaal geroemd door musici en critici om hun energie en warmte.

Recentelijk werd hij benoemd tot chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Arjan Tien is hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Conservatorium Maastricht en artistiek adviseur van de Gauteng Opera in Johannesburg.

www.arjantien.com

Foto: Helette Photography

Over de orkestleden

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 jongeren van 14 tot 20 jaar uit het gehele land. Om in het orkest te komen moeten zij eerst auditie doen.

Bekijk alle orkestleden

 

 

 

 

 

Meld je nu aan

Over de solist

Tijdens het Winterproject 2018-2019 zal Mayte Levenbach soleren in Prokofjevs weergaloze tweede Vioolconcert. Mayte Levenbach is winnaar van de JON-prijs van het Prinses Christina Concours.

Mayte Levenbach (2001) begon op vijfjarige leeftijd met de Suzuki vioolmethode. Amper twee jaar later werd ze aangenomen bij de Jong Talent Afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier kreeg ze eerst les van Ilona Sie Dhian Ho en vervolgens van Theodora Geraets. Op dit moment heeft ze  privéles van Julia Dinerstein.

Mayte heeft met verschillende concoursen meegedaan waar ze diverse (eerste) prijzen heeft gewonnen, zoals het Iordens vioolconcours , Maassluise Muziekweken, Classic Young Masters en het Prinses Christina Concours. Hierdoor heeft ze de mogelijkheid gekregen om tijdens diverse festivals en in verschillende zalen op te treden. Ook kon ze hierdoor masterclasses volgen bij onder andere Liza Ferschtman , Frederieke Saeijs,  Isabelle van Keulen, Emmy Verhey, Lisa Jacobs, Moshe Hammer, Stephan Picard en Michael Kugel.

Ook heeft ze mogen soleren bij verschillende orkesten, zoals het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest, Het Gelders Orkest, het Maestro Jules Orkest, de Marinierskapel, recentelijk het Symfonie Orkest Cuenca (Ecuador) en in maart 2019 bij het Alveare orkest met Mendelssohns Vioolconcert in e.

Sinds september 2016 is ze lid van de LGT Young Soloists, een internationaal kamerorkest met Zürich als standplaats. Samen met hen heeft ze al vele concerten in de wereld mogen geven, afwisselend als soliste en orkestlid.

Mayte speelt op een viool gebouwd door Johannes Jacobs.