Over Jeugdorkest Nederland

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren tussen de 14 en 20 jaar afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren  elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek.  Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel.

Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma.

Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar de andere orkesten en ensembles waarin ze spelen. Het JeugdOrkest Nederland is voor veel leden een stimulans om voor een toekomst als beroepsmusicus te kiezen. Maar ook voor degenen die een andere stap ambiëren, is het JON een fantastisch orkest om in te spelen.

Het JeugdOrkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) slaan  sinds 2017 de handen ineen als de Nationale JeugdOrkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.

 

Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beiden gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie. Voor de jonge talenten van het JON is hij een warm inspirator en voor de professionals een klassedirigent.

Jurjen Hempel heeft samengewerkt met nationale en internationale grote, professionele symfonieorkesten. Hij dirigeert regelmatig op belangrijke festivals in binnen- en buitenland. Op het gebied van hedendaagse muziek heeft hij een uitstekende reputatie. Daarnaast wordt hij steeds vaker gevraagd als dirigent voor operaproducties. Met diverse gerenommeerde orkesten en solisten heeft hij cd-opnames gemaakt.Aan het Utrechts Conservatorium heeft Jurjen Hempel orkestdirectie gestudeerd bij David Porcelijn en Kenneth Montgomery. Al tijdens zijn studie werd hij uitgenodigd als assistent van Edo de Waart, Hans Vonk en David Robertson. Zijn debuut in 1989 bij het Radio Filharmonisch Orkest vormde het begin van zijn indrukwekkende dirigentenloopbaan. In 1994 nam hij deel aan de beroemde dirigentencursus in Tanglewoord waar hij les kreeg van Seiji Ozawa, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Hij was finalist en prijswinnaar op het Internationale Sibelius Dirigenten Concours in 1995.

“Bij het JON gaat het om het plezier van het samenbrengen van de muzikale scherven aan het begin tot een prachtig concert aan het eind.”

Over de orkestleden

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 jongeren van 14 tot 20 jaar uit het gehele land. Om in het orkest te komen moeten zij eerst auditie doen.

Bekijk alle orkestleden

 

 

 

 

 

Meld je nu aan

Over de solisten

Tijdens de Wintertournee 2018 zullen vier prijswinaars van het Prinses Christina Concours soleren in een speciaal hiervoor geschreven stuk van Max Knigge, die zelf ook in het JON heeft gespeeld. De solisten: Teresa Costa (dwarsfluit), Florianne Remme (cello), Arjan Jongsma (slagwerk) en Tim de Vries (viool).