Over Jeugdorkest Nederland

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren tussen de 14 en 20 jaar afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren  elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek.  Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel.

Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma.

Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar de andere orkesten en ensembles waarin ze spelen. Het JeugdOrkest Nederland is voor veel leden een stimulans om voor een toekomst als beroepsmusicus te kiezen. Maar ook voor degenen die een andere stap ambiëren, is het JON een fantastisch orkest om in te spelen.

Het JeugdOrkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) slaan  sinds 2017 de handen ineen als de Nationale JeugdOrkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.

 

Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beiden gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie. Voor de jonge talenten van het JON is hij een warm inspirator en voor de professionals een klassedirigent.

Jurjen Hempel heeft samengewerkt met nationale en internationale grote, professionele symfonieorkesten. Hij dirigeert regelmatig op belangrijke festivals in binnen- en buitenland. Op het gebied van hedendaagse muziek heeft hij een uitstekende reputatie. Daarnaast wordt hij steeds vaker gevraagd als dirigent voor operaproducties. Met diverse gerenommeerde orkesten en solisten heeft hij cd-opnames gemaakt.Aan het Utrechts Conservatorium heeft Jurjen Hempel orkestdirectie gestudeerd bij David Porcelijn en Kenneth Montgomery. Al tijdens zijn studie werd hij uitgenodigd als assistent van Edo de Waart, Hans Vonk en David Robertson. Zijn debuut in 1989 bij het Radio Filharmonisch Orkest vormde het begin van zijn indrukwekkende dirigentenloopbaan. In 1994 nam hij deel aan de beroemde dirigentencursus in Tanglewoord waar hij les kreeg van Seiji Ozawa, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Hij was finalist en prijswinnaar op het Internationale Sibelius Dirigenten Concours in 1995.

“Bij het JON gaat het om het plezier van het samenbrengen van de muzikale scherven aan het begin tot een prachtig concert aan het eind.”

Over de orkestleden

In het JeugdOrkest Nederland spelen ongeveer 85 jongeren van 14 tot 20 jaar uit het gehele land. Om in het orkest te komen moeten zij eerst auditie doen.

Bekijk alle orkestleden

 

 

 

 

 

Meld je nu aan

Over de solist

Nino Gvetadze werd geboren in Tbilisi, Georgië. Zij studeerde daar bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia and Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om daar verder te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn.

Nino won verschillende prijzen. De belangrijkste waren de Tweede Prijs, Pers Prijs en Publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Concours 2008. In 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.

Nino trad op met dirigenten als Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik, John Axelrod en Jaap van Zweden en met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het Brussels Philharmonic Orchestra, het Seoul Philharmonic Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Mahler Chamber Orchestra, de Rheinische Philharmonie, Symfonieorkest St. Gallen, Kammerakademie Postdam, Münchner Symphoniker etc.

Nino heeft overal  ter wereld recitals gespeeld zoals in Hannover, (PRO MUSICA Preisträger am Klavier-Zyklus), in Bayreuth, in het Concertgebouw, met Jean-Yves Thibaudet op het Spoleto Festival, op het Lucerne Piano Festival, in de Bunka Kaikan Hall Tokyo en twee maal op het Festival Piano aux Jacobins (Toulouse).  Veel gevraagd als kamermuziekpartner speelt zij in verschillende formaties, zoals trio Arosa, met het Ruysdael Kwartet en met klarinettiste Annelien van Wauwe zal zij in het seizoen 2016-17 te horen zijn in Wigmore Hall Londen, Bozar Brussel en Tonhalle Zürich.

Enkele hoogtepunten in 2016-17 zijn uitvoeringen van Beethoven Pianoconcert no. 2 met het Residentie Orkest, Beethoven no.  4 met het Trier Philharmonisches Orchester  en in de zomer 2017 volgt een tournee met Beethoven Pianoconcert no 3.  Met het Warschau Philhilharmonisch Orkest zal zij een concertant werk van Dohnányi spelen.

Nino heeft vier solo-cd’s opgenomen: pianowerken van Moussorgsky (Brilliant Classics), Rachmaninoff Preludes op.23 en op.32 (Etcetera) en een cd genaamd Widmung met werken van Liszt (Orchid Classics).  In februari  2014 kwam haar laatste cd uit met werk van Debussy: Arabesques nr. 1 en 2; Préludes I nr. 1-12; Estampes nr. 1-3; ‘Clair de lune’ uit Suite bergamasque (Orchid ORC 100041). Deze werken roepen volgens de pianiste een unieke wereld aan kleuren en beelden op die ook erg aanspreekt bij kinderen. Het resultaat van het educatieve Debussy-project, dat zij ontwikkelde,  is te zien op de site www.debussyinpictures.com

Nino’s cd en interviews met haar worden regelmatig uitgezonden op diverse Europese radio- en TV-zenders. Paul Witteman noemde haar optreden als een van de hoogtepunten van het eerste seizoen van Podium Witteman.

Nino Gvetadze speelt op een Steinway, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.