Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beiden gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. 

Tijdens het Winterproject 2018-2019 is Arjan Tien gastdirigent. De Nederlandse dirigent Arjan Tien (1968), winnaar van de eerste prijs “Rotary-Faller” van het concours van de Internationale Masterclass in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland in 1997, studeerde viool en altviool aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1994 summa cum laude en met onderscheiding afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus. Als altviolist maakte hij zijn solodebuut met de Salzburg Chamber Soloists tijdens een tournee door Zuid-Amerika in Sao Paulo en Vitoria (Brazilië). Hij was solo-altist van het Nationaal Jeugd Orkest en werd in 1992 aangesteld als altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest.

Hij werkte van 1999 tot 2001 als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en werd in 2006 benoemd als artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest, alwaar hij  tot zijn afscheid in 2012 vele avontuurlijke en vernieuwende programma’s programmeerde. De voortdurende grote verscheidenheid in de programmering bij dit orkest, alsmede zijn vele gastdirecties bij het Metropole Orkest naast zijn gastdirecties bij internationale klassieke orkesten en operahuizen, leverde hem het predicaat “een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie” op. Zijn interpretaties worden internationaal geroemd door musici en critici om hun energie en warmte.

Recentelijk werd hij benoemd tot chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Arjan Tien is hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Conservatorium Maastricht en artistiek adviseur van de Gauteng Opera in Johannesburg.

www.arjantien.com

Foto: Helette Photography