Over de solist

Nino Gvetadze werd geboren in Tbilisi, Georgië. Zij studeerde daar bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia and Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om daar verder te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn.

Nino won verschillende prijzen. De belangrijkste waren de Tweede Prijs, Pers Prijs en Publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Concours 2008. In 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.

Nino trad op met dirigenten als Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik, John Axelrod en Jaap van Zweden en met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het Brussels Philharmonic Orchestra, het Seoul Philharmonic Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Mahler Chamber Orchestra, de Rheinische Philharmonie, Symfonieorkest St. Gallen, Kammerakademie Postdam, Münchner Symphoniker etc.

Nino heeft overal  ter wereld recitals gespeeld zoals in Hannover, (PRO MUSICA Preisträger am Klavier-Zyklus), in Bayreuth, in het Concertgebouw, met Jean-Yves Thibaudet op het Spoleto Festival, op het Lucerne Piano Festival, in de Bunka Kaikan Hall Tokyo en twee maal op het Festival Piano aux Jacobins (Toulouse).  Veel gevraagd als kamermuziekpartner speelt zij in verschillende formaties, zoals trio Arosa, met het Ruysdael Kwartet en met klarinettiste Annelien van Wauwe zal zij in het seizoen 2016-17 te horen zijn in Wigmore Hall Londen, Bozar Brussel en Tonhalle Zürich.

Enkele hoogtepunten in 2016-17 zijn uitvoeringen van Beethoven Pianoconcert no. 2 met het Residentie Orkest, Beethoven no.  4 met het Trier Philharmonisches Orchester  en in de zomer 2017 volgt een tournee met Beethoven Pianoconcert no 3.  Met het Warschau Philhilharmonisch Orkest zal zij een concertant werk van Dohnányi spelen.

Nino heeft vier solo-cd’s opgenomen: pianowerken van Moussorgsky (Brilliant Classics), Rachmaninoff Preludes op.23 en op.32 (Etcetera) en een cd genaamd Widmung met werken van Liszt (Orchid Classics).  In februari  2014 kwam haar laatste cd uit met werk van Debussy: Arabesques nr. 1 en 2; Préludes I nr. 1-12; Estampes nr. 1-3; ‘Clair de lune’ uit Suite bergamasque (Orchid ORC 100041). Deze werken roepen volgens de pianiste een unieke wereld aan kleuren en beelden op die ook erg aanspreekt bij kinderen. Het resultaat van het educatieve Debussy-project, dat zij ontwikkelde,  is te zien op de site www.debussyinpictures.com

Nino’s cd en interviews met haar worden regelmatig uitgezonden op diverse Europese radio- en TV-zenders. Paul Witteman noemde haar optreden als een van de hoogtepunten van het eerste seizoen van Podium Witteman.

Nino Gvetadze speelt op een Steinway, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.