Over de solist

Tijdens de Zomertournee 2018 zal Maria Milstein soleren in Beethovens prachtige Vioolconcert. 

Maria Milstein (Moskou, 1985) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert en in Londen bij David Takeno. Zowel haar bachelor- als haar masterdiploma behaalde ze met hoogst mogelijke onderscheiding. Van 2011 tot 2014 was ze 'Artist in Residence' in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde.
Maria heeft prijzen gewonnen op belangrijke internationale concoursen als "Città di Brescia" en "Premio Rodolfo Lipizer" in Italië, het ARD Concours in Munchen en het Internationale Kamermuziek Concours van Lyon met het Van Baerle Trio, het Vriendenkrans Concours en de Kersjes Prijs in Nederland, evenals met het Van Baerle Trio. In februari 2016 ontving Maria de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Fellowship.
Maria treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, en heeft met orkesten als het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio Orkest, het Koninklijke Kamerorkest van Wallonië en Amsterdam Sinfonietta het Radio Filharmonisch Orkest gesoleerd.
In januari 2018 ontving Maria de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.
Recente en toekomstige hoogtepunten omvatten o.a. concerten met het Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta en haar debuut bij het Residentie Orkest, philharmonie zuidnederland en het Essener Philharmoniker.
Sinds september 2014 is Maria als docente aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden.

Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi (Cremona, ca. 1750) die zij in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft.

Foto: Marco Borggreve