Over de solist

Tijdens de Zomertournee 2019 zal Noa Wildschut soleren in Vioolconcert nr. 3 van Camille Saint-Saëns.

Nederlandse violiste Noa Wildschut (2001) is slechts 17 jaar oud, maar is al jaren geen onbekende meer in de klassieke muziekwereld. Als zesjarige was Noa soliste op het “Kinderprinsengrachtconcert 2007”, dat live op televisie werd uitgezonden. Op haar zevende maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met een optreden tijdens “The Night of the Promising” en in 2016 werd ze een “exclusive recording artist” bij Warner Classics.

Door de jaren heeft Noa al een mooie staat van dienst opgebouwd en is ze veelgevraagd jonge gast voor festivals, recitals en solo-optredens in binnen-en buitenland. Ze speelde samen met inspirerende musici zoals Anne-Sophie Mutter, Janine Jansen, Menahem Pressler, Enrico Pace, Quirine Viersen, Paolo Giacometti, Arthur en Lucas Jussen, Ramón Ortega, Vesko Eschkenazy. De laatste jaren vormt Noa een vast duo met pianist en festivalorganisator Yoram Ish-Hurwitz.

Ze werkt samen met orkesten als het Pittsburgh Symphony Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Concertgebouw Kamerorkest, Kremerata Baltica, de Mutter Virtuosi, Konzerthausorchester Berlin, Luzerner Sinfonieorchester, Sinfonieorchester Basel, en het Orquestra Sinfônica Municipal de João Pessoa in Brazilië, in samenwerking met dirigenten als Manfred Honeck, James Gaffigan en Michael Sanderling.

Noa won veel prijzen op jonge leeftijd, zoals de eerste prijs in het Internationale Vioolconcours Louis Spohr 2010 (op haar negende), de eerste prijs tijdens de Iordense Viooldagen 2012 (op haar tiende) en de Concertgebouw Young Talent Award 2013 (op haar elfde) en vorig jaar ontving ze de Kersjesvioolbeurs 2017 (op haar zestiende). Op Festspiele Mecklenburg-Vorpommern is Noa bekroond met de WEMAG-solistenprijs 2018. Noa is door de European Concert Hall Organisation geselecteerd om als ECHO Rising Star in seizoen 2019/20 door Europa touren en te spelen in de grote concertzalen.

Noa begon haar vioollessen bij Coosje Wijzenbeek, die haar op haar vierde onder haar hoede nam. Sinds haar twaalfde is Noa leerlinge van Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel studeert Noa bij Antje Weithaas aan de Hanns Eisler Musikhochschule in Berlijn. Naast de reguliere lessen volgde Noa masterclasses en lessen bij Ivry Gitlis, Jaap van Zweden, Menahem Pressler, Frank Peter Zimmerman, Anner Bijlsma en Liviu Prunaru. Sinds 2014 maakt Noa deel uit van het strijkorkest Mutter Virtuosi en is bovendien sinds mei 2015 officieel “Stipendiat” als jongste ooit van de Anne-Sophie Mutter Stiftung, die haar een brede ondersteuning biedt in haar ontwikkeling.

De NTR maakte de documentaire “Noa11”, die in november 2012 werd uitgezonden en in september 2017 kwam de documentaire “A Family Quartet” uit over Noa en haar familie, die in veel Nederlandse bioscopen werd vertoond en op televisie werd uitgezonden.

Noa bespeelt een Italiaanse viool gebouwd door Giovanni Grancino (Milaan, 1714) haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Noa’s stok is speciaal voor haar gebouwd door de Franse stokkenmaker Benoît Rolland in opdracht van de Anne-Sophie Mutter Stiftung.

Foto: Simon Van Boxtel