Talentontwikkeling
Jong muzikale toptalenten (14 t/m 20 jaar) komen vaak in het Jeugdorkest Nederland (JON) vanuit lokale en regionale jeugdorkesten, via muziekdocenten en de jong-talentklassen en vooropleidingen van conservatoria. Het JON speelt voor talenten in de voortgezetonderwijsleeftijd een belangrijke begeleidende rol in de afweging om al dan niet een muziekvakopleiding te gaan volgen. Uiteraard zijn zowel de jonge talenten die kiezen voor een vakopleiding als de musici die hun muzikale carrière voortzetten als goede amateur (bijvoorbeeld in studentenorkesten) bij het JON uitstekend op hun plek.
Selectie
Musici die deel willen nemen aan het JON moeten eerst auditie doen. De auditie vormt een onderdeel van het ontwikkelprogramma. Zeker voor leden die een beroepsopleiding overwegen is ervaring opdoen met audities belangrijk, maar ook zij die later als goede amateur verder gaan halen voordeel uit de audities. De Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), de organisatie achter het JON, begeleiden de audities zorgvuldig en voorzien alle auditanten desgewenst van feedback. De audities voor het JON verlopen in een prettige sfeer en zijn gericht op selectie én ontwikkeling van de musicus.
Repetities en concerten
Bij het JON staat het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. Twee keer per jaar wordt een volwaardig en uitdagend concertprogramma ingestudeerd en uitgevoerd. Van leden van het JON wordt verwacht dat ze de partijen van tevoren thuis instuderen, zodat in de repetitieperiodes enthousiast kan worden gewerkt aan techniek, repertoire, interpretatie en stijl. Vaste dirigent Jurjen Hempel speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling hiervan, maar het JON maakt ook geregeld gebruik van externe repetitors en coaches uit de muzikale beroepspraktijk en organiseert relevante workshops. De repetities, coaching en workshops vinden plaats in de vorm van een aantal repetitieweekends per jaar.
Orkestleden krijgen bij het JON optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. Zo kunnen ze deelnemen aan extra projecten, vaak in samenwerking met andere partijen. Veel JON-leden spelen ook in andere orkesten of ensembles. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar die andere orkesten en ensembles waarin ze spelen, waardoor de reikwijdte van het JON vaak groter is dan alleen voor de deelnemers zelf.
Lees meer over talentontwikkkeling op de website van de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), de organisatie achter het JON.
Doorstroming binnen NJON
Vanuit het JON kunnen deelnemers met de ambitie om beroepsmusicus te worden doorstromen naar het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en/of Jong Metropole. Zij kunnen zich aanmelden voor een auditie zodra zij student zijn aan een conservatorium. Deelname aan het JON blijkt een goede voorbereiding te zijn op deelname aan het NJO of Jong Metropole. Bekijk voor de mogelijkheden de informatie op de website van het NJO en de website van Jong Metropole.