Over Jeugdorkest Nederland

In het Jeugdorkest Nederland spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren tussen de 14 en 21 jaar afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren  elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek, waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek.  Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel.

Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma.

Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar de andere orkesten en ensembles waarin ze spelen. Het Jeugdorkest Nederland is voor veel leden een stimulans om voor een toekomst als beroepsmusicus te kiezen. Maar ook voor degenen die een andere stap ambiëren, is het JON een fantastisch orkest om in te spelen.

Het Jeugdorkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO) slaan  sinds 2019 officieel de handen ineen als de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.

Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beiden gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie. 

Reeds tijdens zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij David Porcelijn en Kenneth Montgomery werd hij uitgenodigd om Edo de Waart, Hans Vonk en David Robertson te assisteren. In 1994 nam hij deel aan de beroemde dirigentencursus in Tanglewood, waar hij les kreeg van Seiji Ozawa, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Zijn debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest in 1989 vormde het begin van zijn dirigentenloopbaan, waarna zijn naam definitief gevestigd werd toen hij in 1995 tijdens het Sibelius Dirigenten Concours beslag wist te leggen op de derde plaats. In 1996 werd hij benoemd tot assistent van Valery Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Naast Nederlandse orkesten en ensembles werkt Hempel met een groot aantal buitenlandse orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic, Finnish Radio Symphony Orchestra, Orchestre Poitou-Chanrantes en Orchestre National Bordeaux Aquitaine. In 2012 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest en is hij benoemd tot Music Director bij het Joensuu Symphony Orchestra in Finland. Vanaf september 2018 is Hempel chef-dirigent van Opéra de Toulon.

Naast het werken met professionele orkesten is Hempel ook een groot inspirator voor jonge musici. Hij werkt jaarlijks met verschillende conservatoriumorkesten en is al sinds 2000 de vaste dirigent van het Jeugdorkest Nederland. Zijn missie is het overdragen van muziekliefde aan jongeren en het ontwikkelen van hun talent.

“Bij het JON gaat het om het plezier van het samenbrengen van de muzikale scherven aan het begin tot een prachtig concert aan het eind.”

Over de orkestleden

In het Jeugdorkest Nederland spelen ongeveer 85 jongeren van 14 tot 21 jaar uit het gehele land. Om in het orkest te komen moeten zij eerst auditie doen.

Bekijk alle orkestleden

 

 

 

 

 

Meld je nu aan

Over de solist

Slagwerkster Kalina Vladovska zal tijdens de wintertournee van het Jeugdorkest Nederland optreden als solist. We zijn erg trots dat deze talentvolle 20-jarige Bulgaarse met ons zal toeren langs diverse podia met Incantations for percussion and orchestra van de componist Einojuhani Rautavaara. Kalina Vladovska ontving de JON-prijs als finalist van het Prinses Christina Concours 2019 waarin zij de eerste prijs in de wacht sleepte. Bekijk hieronder haar optreden als finalist van het Prinses Christina Concours.

Kalina Vladovska na het behalen van de eerste prijs op het PCC:  'One of the biggest excitements and lessons in my musical path is the participation at the Princess Christina Competition. It was an honor to receive the first prize from the hand of Her Royal Highness Princess Christina and hear Her supportive words about my playing. Thanks to my participation in the competition, I have the chance to play at some of the biggest classical music venues in the Netherlands. I feel inspired to keep on discovering the world of music.'

Kalina begon haar carrière op haar 12e toen ze werd aangenomen op de National Music School Lyubomir Pipkov in Sofia (Bulgarije). Afkomstig uit een familie van slagwerkers ging het snel met haar ontwikkeling. Al in haar eerste jaar op deze school ging ze mee op tournee met de European Spirit of Youth Orchestra en al snel daarna won zij diverse prijzen in Slovenië (2014), Roemenië (2014) en Bulgarije (2016).

In 2017 werd zij aangenomen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen in de klas van Tatiana Koleva, Joeke Hoekstra en Mihaly Kaszas. Al heel snel daarna werd zij gevraagd voor de Youth Percussion Pool, opgericht door percussionist Tatiana Koleva. Dit internationale top talent percussie-ensemble treedt onder ander op in het Bimhuis, De Doelen en bij het Grachtenfestival. Ook nam Kalina in deze periode samen met organist Sietze de Vries het stuk Suite de Danses voor orgel en slagwerk van Michael Praetorius op voor het album Orgelprobe.

Dit najaar kreeg Kalina’s carrière een verdere boost door optredens in Podium Witteman (20 oktober 2019) en bij het Radio 4 programma AVROTROS Spiegelzaal in Het Concertgebouw (27 oktober 2019) en een tournee met  de Youth Percussion Pool.  Bekijk hieronder de video over haar huidige projecten én over haar rol als solist bij de wintertournee van het JON. Het hele programma van de wintertournee vind je in onze concertagenda.

Foto: Rens Dekker