Over Jeugdorkest Nederland

In het Jeugdorkest Nederland spelen ongeveer 85 getalenteerde jongeren tussen de 14 en 21 jaar afkomstig uit het gehele land. Passie en flair, enthousiasme en lef is wat ze delen. Met fris en uitstekend orkestspel geven de jongeren  elk concert weer een prikkelend betoog voor de klassieke muziek, waaronder ook de hedendaagse orkestmuziek.  Het JON is voor Nederland een belangrijke leerschool voor orkestspel.

Vanaf de oprichting in 1959 door dirigent Ru Sevenhuysen staat bij het JON het samen muziek maken op een hoog niveau voorop. In de repetitieperiodes wordt enthousiast gewerkt aan een volwaardig en uitdagend concertprogramma.

Er is veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. De jongeren krijgen bij het JON de optimale mogelijkheden om zich verder te ontplooien. De verworven muzikale bagage nemen ze weer mee naar de andere orkesten en ensembles waarin ze spelen. Het Jeugdorkest Nederland is voor veel leden een stimulans om voor een toekomst als beroepsmusicus te kiezen. Maar ook voor degenen die een andere stap ambiëren, is het JON een fantastisch orkest om in te spelen.

Het Jeugdorkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugdorkest (NJO) slaan  sinds 2019 officieel de handen ineen als de Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) om een brug te vormen tussen opleiding en beroepspraktijk. Door beide organisaties samen te voegen ontstaat een doorlopende leerlijn voor talenten van 14 tot 26 jaar. Binnen één organisatie kan het aanbod voor een individuele musicus optimaal worden afgestemd op zijn of haar kwaliteiten.

Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beide gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie.

Reeds tijdens zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij David Porcelijn en Kenneth Montgomery werd hij uitgenodigd om Edo de Waart, Hans Vonk en David Robertson te assisteren. In 1994 nam hij deel aan de beroemde dirigentencursus in Tanglewood, waar hij les kreeg van Seiji Ozawa, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Zijn debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest in 1989 vormde het begin van zijn dirigentenloopbaan, waarna zijn naam definitief gevestigd werd toen hij in 1995 tijdens het Sibelius Dirigenten Concours beslag wist te leggen op de derde plaats. In 1996 werd hij benoemd tot assistent van Valery Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Naast Nederlandse orkesten en ensembles werkt Hempel met een groot aantal buitenlandse orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic, Finnish Radio Symphony Orchestra, Orchestre Poitou-Chanrantes en Orchestre National Bordeaux Aquitaine. In 2012 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest om daar later nog twee keer terug keren als gastdirigent. In 2013 werd hij benoemd tot Music Director bij het Joensuu Symfonie Orkest in Finland. Sinds september 2018 is Hempel chef-dirigent van Opéra de Toulon.

Naast het werken met professionele orkesten is Hempel een groot inspirator voor jonge musici. Hij heeft veelvuldig gewerkt met de Nederlandse conservatoriumorkesten en is sinds 2000 de vaste dirigent van het Jeugdorkest Nederland. Zijn missie is het overdragen van liefde en kennis van het symfonisch repertoire, de kunst van het samen spelen in orkestverband en het ontwikkelen en ontplooien van het muzikaal talent van zijn jonge musici.

‘Het uitbundig enthousiasme van jonge musici is zonder meer de allergrootste inspiratiebron van mijn muzikale bestaan. Om deze enorme talenten wegwijs te maken in dit ongelofelijke repertoire is een fenomenaal genoegen’, aldus Jurjen Hempel.

Over de orkestleden

In het Jeugdorkest Nederland spelen ongeveer 85 jongeren van 14 tot 21 jaar uit het gehele land. Om in het orkest te komen moeten zij eerst auditie doen.

Bekijk alle orkestleden

 

 

 

 

 

Meld je nu aan

Over de solist

De solist van de wintertournee van Jeugdorkest Nederland wordt elk jaar gekozen uit de finalisten van het Prinses Christina Concours (PCC). Vanwege de coronamaatregelen zijn de finales van het PCC verschoven naar 23, 24 en 25 september 2020. Op 26 september worden de winnaars bekend gemaakt. Hou deze website en onze social media in de gaten voor nieuws over de solist van de aankomende wintertournee. Deze zal plaatsvinden in december 2020 & januari 2021 en diverse plaatsen in Nederland aandoen. 

De afgelopen wintertournee was slagwerker Kalina Vladovska solist bij het JON waarmee ze het spectaculaire werk Incantations van de Finse componist Einojuhani Rautavaara uitvoerde. Op de website van het Prinses Christina Concours blikt ze terug op o.a. haar ervaring als soliste bij het JON. Lees het hier.

Foto Peter van Mulken