Over de dirigent

Oprichter Ru Sevenhuysen was van 1959 tot 1987 dirigent van het JON. Hierna stonden Alexander Vakoulsky en Roland Kieft beide gedurende ruim vijf jaar voor het orkest. Sinds 2000 is Jurjen Hempel de dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige Nederlandse dirigenten van zijn generatie.

Reeds tijdens zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij David Porcelijn en Kenneth Montgomery werd hij uitgenodigd om Edo de Waart, Hans Vonk en David Robertson te assisteren. In 1994 nam hij deel aan de beroemde dirigentencursus in Tanglewood, waar hij les kreeg van Seiji Ozawa, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Zijn debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest in 1989 vormde het begin van zijn dirigentenloopbaan, waarna zijn naam definitief gevestigd werd toen hij in 1995 tijdens het Sibelius Dirigenten Concours beslag wist te leggen op de derde plaats. In 1996 werd hij benoemd tot assistent van Valery Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Naast Nederlandse orkesten en ensembles werkt Hempel met een groot aantal buitenlandse orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic, Finnish Radio Symphony Orchestra, Orchestre Poitou-Chanrantes en Orchestre National Bordeaux Aquitaine. In 2012 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest om daar later nog twee keer terug keren als gastdirigent. In 2013 werd hij benoemd tot Music Director bij het Joensuu Symfonie Orkest in Finland. Sinds september 2018 is Hempel chef-dirigent van Opéra de Toulon.

Naast het werken met professionele orkesten is Hempel een groot inspirator voor jonge musici. Hij heeft veelvuldig gewerkt met de Nederlandse conservatoriumorkesten en is sinds 2000 de vaste dirigent van het Jeugdorkest Nederland. Zijn missie is het overdragen van liefde en kennis van het symfonisch repertoire, de kunst van het samen spelen in orkestverband en het ontwikkelen en ontplooien van het muzikaal talent van zijn jonge musici.

‘Het uitbundig enthousiasme van jonge musici is zonder meer de allergrootste inspiratiebron van mijn muzikale bestaan. Om deze enorme talenten wegwijs te maken in dit ongelofelijke repertoire is een fenomenaal genoegen’, aldus Jurjen Hempel.

Foto: Helette Photography